Selecteer een pagina

ORGANISATIEONTWIKKELING

tOrganisatieontwikkeling

Organisaties bestaan bij de gratie van mensen en zijn dus per definitie levende systemen. Elke organisatie kent naast expliciete structuren een set van ongeschreven regels die het systeem op zijn plaats houden. Beide brengen rust en stevigheid in de organisatie en zijn daarmee belangrijk.

Maar wanneer de omgeving verandert moet de organisatie mee bewegen. Structuren aanpassen, “de hark veranderen” is dan het eerste wat wordt toegepast. Soms brengt dat de verandering die beoogd wordt, vaak ook niet of ten dele. Dan is het belangrijk om de ongeschreven regels te herkennen en de manier waarop die de organisatie sturen. Hoe belemmeren ze om de organisatie te ontwikkelen in de richting die nodig is?

Een ander belangrijk punt is om te leren kijken door de ogen van stakeholders: wat verwachten zij van de organisatie? Leren kijken vanuit deze verschillende perspectieven is vaak een krachtige eyeopener die een enorme impuls geeft aan de motivatie om zaken anders te gaan aanpakken. Bijvoorbeeld interne vormen van samenwerking en integraal werken krijgen een boost. De klant en de opdrachtgever komen weer centraal te staan. de organisatie haalt bij wijze van spreken opnieuw adem en zet een stap in haar ontwikkeling.

Margriet biedt u ruime ervaring met vragen op het gebied van organisatieontwikkeling. Zij doet een aanbod op maat dat gericht is op diagnose, ontwikkelaanpak en –uitvoering. In werkvormen is van alles mogelijk: werkconferenties, diner met programma, trainingen, workshops coaching enzovoort.